Профорієнтаційна робота з учнями міста Тернополя

27 квітня 2024


5 травня 2023 р. доценти кафедри інформатики та методики її навчання Надія Балик та Світлана Лещук організували та провели науково-практичний семінар «STEM-освіта – тренди і перспективи» на базі STEM-центру Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, який є експериментальним майданчиком в інноваційному освітньому проєкті «Організаційні та науково-методичні умови створення STEM-центрів».

Активну учать в семінарі брали: студенти та магістри спеціальності «Середня освіта. Інформатика» – Вадим Баркаєв, Дарія Яценяк, Мартіна Повк, Софія Онищук, вчитель інформатики – Галина Адамівна Чайка та старшокласники Тернопільської української гімназії ім. І.Франка.

Метою семінару є популяризація перспективних наукових досліджень у галузі STEM, профорієнтація та ознайомлення учнів з освітньо-професійними програмами кафедри інформатики та методики її навчання.

Основні напрями роботи семінару:  

  • Сутність STEM-освіти та функціонування STEM-центру фізико-математичного факультету ТНПУ ім.В.Гнатюка.
  • Мобільні технології. Програмування. Майстер-клас зі створення додатку для малювання на MIT App Inventor (ознайомлення з елементами інтерфейсу середовища MIT App Inventor; алгоритм створення, тестування, збереження, публікації та встановлення додатку проєкту на смартфон).
  • 3D моделювання як складова STEM-освіти.

Важливий принцип  STEM-освіти – навчання через дію був реалізований. Учні створили індивідуальні ІТ-проєкти. Будь-які зміни відбуваються поступово. Критична кількість фахівців для реалізації  STEM-освіти ще формується, але вже зараз ми навчаємо вчителів, студентів, учнів, щоб бажані зміни прийшли швидше.

 

Екскурсiя у STEM-центрi 

 Навчаeмось, змагаючись

 Проведення майстер-класу зi створення додатку для малювання на MIT App Inventor

 

3D-моделювання як складова STEM-освiти

 Учасники_STEM-семiнару

Керівник STEM-центру Надія Балик

Доцент Світлана Лещук